Eat Healty, Fight Back

Eetproblemen of latente eetstoornis


Sommige mensen hebben, als je naar de criteria kijkt, geen eetstoornis. Toch kunnen ze in een bepaalde mate gedachten en gevoelens hebben, en gedragingen vertonen die kenmerkend zijn voor eetstoornissen. Het gaat niet zo ver dat het ze echt beperkt in hun functioneren, maar er zijn zeker situaties waarin ze zich beperkt voelen of die ze zelfs vermijden.

Zo zijn er mensen die zoveel met hun gewicht en eten bezig zijn, dat ze bijvoorbeeld (in sommige periodes) sociale gelegenheden overslaan, omdat ze graag de controle willen houden over wat ze eten en dit daarom liever thuis doen. Verjaardagen, uit eten gaan of spontane eetafspraken zijn voorbeelden van situaties die dan veel spanning kunnen veroorzaken.

Waarschijnlijk ken je wel mensen in je omgeving die altijd ‘aan de lijn' zijn. Mensen die steeds weer een dieet uitproberen, alleen maar light-producten gebruiken of altijd druk zijn met calorieën tellen. Sommigen gebruiken daar soms ook eetlustremmers bij, of laxerende middelen zoals bepaalde theeën of pillen. Of ze sporten meer dan gemiddeld en raken gespannen als ze een keer niet zouden kunnen bewegen.

Er zijn mensen bij wie het humeur beïnvloed wordt door hun gewicht. En die altijd denken: als ik dun ben, dan zal alles beter zijn. Als dit bij jou of bij iemand in je omgeving het geval is, kan er sprake zijn van een latente eetstoornis. Latent betekent: onzichtbaar aanwezig, sluimerend. Een latente eetstoornis houdt dus in dat iemand niet aantoonbaar een eetstoornis heeft, of dat er niet genoeg criteria zijn om het daadwerkelijk een eetstoornis te noemen, maar waarbij een eetstoornis wel op de loer ligt. Dit kan een heel leven ‘goed' blijven gaan, maar de eetstoornis kan ook opeens alsnog omhoogkomen. Het is dus belangrijk om dit in de gaten te houden.

Net zoals mensen met een eetstoornis zullen mensen met een latente eetstoornis niet zo snel hulp zoeken voor hun klachten. Want: "Zo erg is het toch ook weer niet?" en "Als ik hier iets aan wil doen, dan doe ik dat zelf wel; daar heb ik echt geen hulp voor nodig." Natuurlijk is het aan iedereen zelf om te oordelen en zullen velen er ook prima mee kunnen leven. Maar het is zeker niet zo dat die eetstoornisgedachten en -gedragingen bij mensen horen en dat ze er nooit vanaf kunnen komen. Eetstoornissen beginnen in het hoofd en aan die ‘eetstoornisstem' en achterliggende problemen kan zeker wat gedaan worden.