Eat Healty, Fight Back

Anorexia nervosa


Anorexia nervosa is de meest bekende eetstoornis. Want ook al komen andere eetstoornissen zoals boulimia nervosa vaker voor, toch roept het woord ‘eetstoornis' bij de meeste mensen het beeld van graatmagere meisjes op. Een uiterlijk kenmerk, dat mensen met deze eetstoornis typeert. Gelukkig wordt anorexia de laatste tijd vaker uitgelicht in de media, want er heerst nog steeds veel onbegrip over deze ziekte.

Mensen met anorexia worden vaak veroordeeld: kinderen in Afrika gaan dood van de honger en zij hebben eten in overvloed maar kiezen ervoor om het te laten staan. Belachelijk en arrogant. ‘Gewoon eten' zou de oplossing zijn. Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Zoals de naam ook doet vermoeden zijn eetstoornissen psychische aandoeningen. Nervosa betekent dan ook: door psychische oorzaak. Er gaat dus wel meer schuil achter het verstoorde eetgedrag dan men in eerste instantie misschien denkt.

Behalve dat er nog steeds veel onbegrip heerst, bestaan er ook nog steeds veel ideeën over de ziekte die niet kloppen. Zo betekent anorexia namelijk ‘gebrek aan eetlust', terwijl dit niets met de stoornis te maken heeft. Mensen met anorexia nervosa hebben wel degelijk trek en hongergevoelens, maar onderdrukken deze uit angst om hun beheersing te verliezen en aan te komen. Of zelfs vanuit de wens om af te vallen. Mensen met anorexia hebben een verstoord lichaamsbeeld. Ze denken dat ze dik zijn, zelfs wanneer ze ondergewicht hebben. De belangrijkste kenmerken zijn dan ook: het hebben van een verstoord lichaamsbeeld, een intense angst om aan te komen, gewichtsverlies en het uitblijven van de menstruatie.

Van alle jonge vrouwen heeft 0,1-3% anorexia. Het gevaar bestaat dat deze eetstoornis chronisch wordt. 5-10% overlijdt zelfs aan de gevolgen van deze ziekte. Dit is een van de hoogste sterftecijfers in vergelijking met andere psychische stoornissen. De kans dat iemand met anorexia overlijdt, is drie keer zo groot als bij depressie, schizofrenie of alcoholisme en twaalf keer zo groot als bij mensen zonder enige psychische stoornis. Wanneer men er vroeg bij is, is de kans op herstel beduidend groter.

Bekijk hier de kenmerken van anorexia.