Heb ik een gezond gewicht?

Hieronder kun je je Body Mass Index (BMI) berekenen. Dit is de verhouding tussen je gewicht en je lichaamslengte. Aan de hand van je BMI kun je controleren of je huidige gewicht past bij je lengte en dus een gezond gewicht is, of dat je teveel of te weinig weegt. Onderstaande BMI-meter kan zowel gebruikt worden voor volwassenen als voor kinderen (zorg wel dat je de juiste leeftijd invult). Bij 60 jaar en ouder kan het zijn dat de BMI niet nauwkeurig is. Hetzelfde geldt voor mensen die aan gewichtheffen doen en/of meer sporten dan gemiddeld. Sporters kunnen een aanzienlijk hogere spiermassa hebben en omdat spierweefsel zwaarder is dan vet, kan hun BMI hoger zijn dan het gemiddelde, ondanks een lager vetgehalte. Omgekeerd, hebben oudere mensen over het algemeen een verslechtering van de spiermassa en kunnen zij een lagere BMI hebben met een hoger vetgehalte. Als vanzelf is de BMI-meter ook onnauwkeurig als je in verwachting bent of borstvoeding geeft.

De BMI-meter houdt dus geen rekening met individuele verschillen, zoals de verhouding tussen spier-, bot- en vetweefsel. De middelomtrek zegt wel iets over de vetverdeling van een gemiddelde volwassene. Hoe je je middelomtrek meet en wat jouw uitkomst betekent, kun je zien op de website van het voedingscentrum.

Er bestaat een theorie, de zogenaamde Setpointtheorie, die ervan uitgaat dat iedereen van nature een bij hem of haar passend gewicht en verhoudingen heeft en dat het bijbehorende percentage van je lichaamsvet genetisch is vastgesteld. Wanneer je een regelmatig en gezond eet- en bewegingspatroon hebt, zul je volgens deze theorie altijd rond dat gewicht, je setpoint, schommelen. Het is dan lastig om meer dan slechts enkele kilo's af te vallen of aan te komen. Je lichaam zal er namelijk alles aan doen om het gewicht en vetpercentage dat bij jouw lichaam past en gezond voor je is, vast te houden.

Houd dus in je achterhoofd dat de BMI slechts een indicatie is voor het juiste gewicht. Het is heel goed mogelijk dat je toch overgewicht scoort, terwijl dat gewicht juist prima past bij jouw lichaam of dat je een normaal gewicht scoort, terwijl je voor jouw lichaam eigenlijk al te weinig weegt.

Geslacht : Man  Vrouw  
Leeftijd :
Lengte : cm
Gewicht : kg