Eat Healty, Fight Back

Ervaringen met eetproblemen


Interview met Lieke


Persoonsgegevens

Naam: Lieke
Leeftijd: 27
Burgerlijke staat: samenwonend
Woonsituatie: met vriend
Opleidingsniveau: WO
Werk: psycholoog

Hoe zijn jouw eetproblemen ontstaan?

"Er is bij mij geen sprake geweest van een eetstoornis, maar wel van een eetprobleem. Ik vind het lastig te zeggen hoe het is ontstaan, maar als ik terugkijk op die periode kan ik wel dingen noemen die waarschijnlijk meespeelden. Van mijn 15e tot mijn 17e jaar had ik een vriendje die mijn figuur continu vergeleek met dat van andere meisjes, dus of ik slanker of juist dikker was dan een ander. Hij zei ook vaak dat ik niet slank was maar ook niet dik, ik zat "er tussenin". Hij was dus heel erg bezig met gewicht en als ik erop terugkijk was hij zijn eigen angst voor aankomen aan het projecteren op mij. Maar goed, ik kreeg dat dus twee jaar lang te horen maar vreemd genoeg had dit toen nog niet echt grote invloed op mij. Ik lette wel altijd op met eten (heel weinig snoepen etc.), maar het was nog geen eetprobleem. Ik denk wel dat ik er (onbewust) onzekerder van werd. Op mijn 18e kreeg ik een ander vriendje, een hele lieve jongen die absoluut geen commentaar op mijn uiterlijk had. Vreemd genoeg begonnen toen de eetproblemen. Misschien had het te maken met het feit dat hij zelf vrij weinig at. Ik voelde me dan zwak als ik meer at dan hij en begon daarom steeds minder te eten."

Wat haalde je uit je eetstoornis? Met andere woorden, waardoor werd je eetstoornis in stand gehouden?

"Ik was erg trots op het feit dat het me lukte om af te vallen en op de complimenten die ik in eerste instantie kreeg. Het toonde voor mij aan dat ik discipline had. Naarmate de tijd vorderde gingen die complimenten over in uitingen van bezorgdheid. Met mij ging het echter steeds slechter. Ik begon fanatiek te sporten en nog minder te eten. Het ging mijn leven steeds meer beheersen maar ik durfde dit aan niemand te vertellen, omdat ik bang was dat ze zouden ingrijpen en ik weer meer zou moeten gaan eten. Ik ging steeds meer in mijn ‘eigen wereldje' leven en sloot me af van anderen."

Hoe ben je van je eetproblemen afgekomen?

"Uiteindelijk hebben drie vriendinnen ingegrepen. Ze hebben mijn ouders gebeld en hierna contact opgenomen met mijn mentor. Mijn mentor heeft me toen op gesprek laten komen en tijdens dat gesprek ben ik ingestort. Ik heb hem toen verteld hoe erg mijn gewicht en het (niet) eten mijn leven beheerste. Ergens was ik opgelucht dat er was ingegrepen en ik ‘gedwongen' werd het te vertellen. Ik kwam er zelf namelijk gewoon niet meer uit, maar het lukte me ook niet om hulp vragen. Ik ben vervolgens met mijn ouders naar de huisarts gegaan. Hij gaf aan dat ik mocht proberen zelf aan te komen en als dat niet zou lukken, er verdere hulp zou worden gezocht. Het is me vanaf toen langzaamaan gelukt om beter te gaan eten en meer balans te vinden. Wat me hierbij ontzettend geholpen heeft is dat het geen geheim meer was. Ik kon er openlijk over praten, met mijn ouders en met mijn vrienden, en ze hielden me ook goed in de gaten."

Kun je zeggen dat je er nu helemaal vanaf bent?

"Ja, dat kan ik wel zeggen. Achteraf gezien ben ik blij dat er zo snel is ingegrepen, waardoor ik niet verder ben doorgeslagen en het misschien wel echt een eetstoornis had kunnen worden."

Wat is er veranderd, dat je het nu niet meer nodig hebt om af te willen vallen?

"Ik ben opener geworden, deel meer mijn gevoelens in plaats van alles op te kroppen."

Denk je dat Featback zinvol kan zijn voor mensen met eetproblemen?

"Ja absoluut. Zelf heb ik gemerkt dat ik me steeds meer ging terugtrekken in mijn eigen wereld en me afsloot voor anderen, waardoor ik heel eenzaam werd en de eetproblemen verergerden. Als ik toen (anoniem) contact had kunnen krijgen met iemand die er meer van afwist, had ik denk ik makkelijker dingen kunnen delen en me minder alleen gevoeld."

 
Manja Cheng | 11 juni 2011 21:38 | 0 reacties | Reageer!

Reageer op dit bericht


Je reactie wordt eerst gechecked door een moderator voordat deze geplaatst wordt!

Je naam :
Je E-mail adres : (optioneel, wordt niet getoond)
Website : (optioneel)
Wat wil je kwijt? :
CAPTCHA Image
Ik kan de code niet lezen
Letters hierboven :