Eat Healty, Fight Back

Ervaringen met BED


Verhaal van Marijke


Persoonsgegevens

Naam: Marijke
Leeftijd: 27
Burgerlijke status: ongehuwd, alleenstaand
Woonsituatie:op kamers
Opleidingsniveau:Gymnasium
Studie/werk: student HBO Logopedie

Stiekem eten

"Terugkijkend denk ik dat mijn eetstoornis al heel vroeg begonnen is. Van kleins af aan at ik al weleens stiekem. Bij mij had dat onder andere te maken met een verlatingsangst. Ik weet nog goed dat rond mijn vijfde een vriendinnetje ging verhuizen en haar moeder niet wilde dat wij nog contact hadden. Dat heeft me veel verdriet gedaan. Wat ook heeft meegespeeld is dat ik op de basisschool het mikpunt was van pesten, zeker toen ik op een gegeven moment als eerste een groeispurt kreeg en vrouwelijke rondingen begon te vertonen. Ik had ook een bril, wat helaas nog meer aanleiding gaf tot pesterijen. Ook op de hockey had ik heel duidelijk het gevoel er niet bij te horen.
Zolang ik nog bij mijn ouders woonde zat er een rem op wat ik at, maar toen ik eenmaal ging studeren en op kamers ging wonen, was deze rem er niet meer. Uiteindelijk had ik zelfs alleen nog maar eetbuien en at ik geen normale maaltijden meer."

Sociaal isolement

"Voordat ik bij de Ursula in behandeling kwam, was ik in een depressie geraakt en zat ik in een sociaal isolement. Ik wilde niet eens meer de telefoon opnemen, de gordijnen bleven altijd dicht en ik ging alleen nog van huis om eten te kopen. Mijn familie had wel in de gaten dat er iets aan de hand was, maar het was op een verjaardag dat ze echt schrokken. Ik zag er ongelukkig uit en was zo in mezelf gekeerd.. Het was mij zelf ondertussen ook duidelijk dat er iets moest gebeuren en een zoektocht op internet naar een behandeling die me zou kunnen helpen heeft me hier gebracht."

Iedereen begrijpt mij hier

"Ik kon onverwacht snel terecht voor de behandeling, dat was wel even schrikken. Maar al snel ervoer ik de groep als een ontzettend fijne omgeving. Iedereen begrijpt mij hier en ik kan mijn gevoelens uiten zonder dat ik er op afgerekend word. Dat is voor mij heel belangrijk, want voelen en ook praten over gevoel vind ik erg lastig. Alhoewel dat laatste steeds beter gaat! Bij de groep kan ik terecht met al mijn vragen en twijfels. Zo denk ik er over om binnenkort met mijn familie mee te gaan op skivakantie. Ik houd erg van skiën en heb dit uit schaamte voor mijn lichaam al een paar jaar niet meer gedaan. Daar kijk ik nu anders tegenaan en ik heb echt zin om mee te gaan. Met de groep en de begeleiding bespreek ik dan bijvoorbeeld of het verstandig en reëel is om voor die tijd iets af te vallen, zodat ik m'n skibroek pas."

Weer in de spiegel kijken

"Voor mij werkt vooral de psychomotorische therapie heel goed. Ik kan sinds tijden weer in de spiegel kijken en bijvoorbeeld denken: ik heb vandaag een leuk jurkje aan. Voorheen zag ik alles wat fout was in de spiegel, uiterlijk èn innerlijk. De gedachte ‘ik ben te dik' zorgde ervoor dat ik niet alleen negatief dacht over mijn lichaam maar ook over mijn persoonlijkheid. Dit van elkaar loskoppelen is moeilijk, maar mogelijk."

Dingen ondernemen en genieten

"Ik bemerk al veel positieve veranderingen sinds ik hier de behandeling volg. Ik heb weer een normaal dagritme, een gezond voedingspatroon en ik onderneem weer dingen, waar ik ook echt van geniet! Schilderijtjes maken bijvoorbeeld, of een dag op het strand doorbrengen met een goed boek. Uiterlijke verzorging kon me hiervoor echt niet boeien, nu vind ik het weer leuk om aandacht te besteden aan hoe ik er uit zie. Nagels lakken, make-up, leuke jurkjes: ik voel me daar goed bij. En ik krijg complimentjes van anderen op mijn sindskort kleurrijke kleding! Niet alleen dat trouwens, ik hoor ook van mensen dat ik meer open sta voor anderen, straal en een gezellige aanwezigheid ben."

Het belangrijkste is jezelf weer belangrijk maken

"Ik heb veel dingen om naar uit te kijken. Zo ga ik in september mijn studie logopedie weer oppakken. En in de toekomst hoop ik iemand tegen te komen, te trouwen en een gezin te stichten. De uitdaging waar ik nog voor sta is mijn gevoel beter leren uiten naar anderen toe. Ook het goed blijven eten en een goede productkeuze maken is nog iets waar ik aan werk. Het zou fijn zijn als dit uiteindelijk iets automatisch wordt, waar ik niet over na hoef te denken. Ik vind het ook belangrijk om te blijven werken aan een realistische lichaamsbeleving. En meer tijd voor mezelf vind ik absoluut belangrijk. Dat is een van de beste lessen die ik hier heb geleerd: mezelf weer belangrijk maken!"

 
Manja Cheng | 13 december 2011 14:52 | 0 reacties | Reageer!

Reageer op dit bericht


Je reactie wordt eerst gechecked door een moderator voordat deze geplaatst wordt!

Je naam :
Je E-mail adres : (optioneel, wordt niet getoond)
Website : (optioneel)
Wat wil je kwijt? :
CAPTCHA Image
Ik kan de code niet lezen
Letters hierboven :